Veel DGA’s willen onderneming snel afstaan

Veel Nederlandse bedrijven wisselen binnen twee jaar van eigenaar of verdwijnen zelfs helemaal. Bijna twee op de tien DGA’s wil uiterlijk begin 2019 afstand doen van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder ruim 400 directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s).

De helft van deze bedrijven wordt door de huidige DGA verkocht of geschonken aan de (klein)kinderen. De overige DGA’s zijn van plan hun onderneming op te heffen. Onder deze bedrijven, vallen ook veel familiebedrijven.

Veel DGA’s 55+

Nederland kent ongeveer 70.000 DGA’s van 55 jaar en ouder. Volgens Peter Pleijsant, Fiscalist van het ABN AMRO MeesPierson Kenniscentrum VermogensAdvies & Beleggen, is het logisch dat zij bezig zijn met de bedrijfsoverdracht. ‘Nu de crisis voorbij is voor de meeste bedrijven, is voor velen het moment aangebroken om een stap terug te doen. Bovendien kan het op dit moment fiscaal gunstig zijn om het bedrijf over te dragen. Het is afwachten hoe dat onder het volgende kabinet is.’

Voortzetting bedrijven houdt werkgelegenheid intact

Familiebedrijven zijn erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Door voortzetting blijft belangrijke werkgelegenheid intact. Soms kan het echter ook beter zijn om met het bedrijf te stoppen. Veel DGA’s gebruiken de opbrengst van de bedrijfsverkoop als aanvulling op het pensioen (23%), voor de financiering van hun woning, auto en/of een vakantie (23%), of als beleggingsmiddel (20%). Schenken aan de (klein)kinderen (14%) of goede doelen (11%) gebeurt ook geregeld.

Fiscale regels

Pleijsant meldt dat veel DGA’s het bedrijf volledig of gedeeltelijk aan de volgende generatie schenken: ‘De ontvanger hoeft dan minder te betalen voor de onderneming en er kan gebruik worden gemaakt van gunstige fiscale regels, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Vooral bij een overdracht aan volgende generaties zoals kinderen, gebeurt dit regelmatig. Het kan ook dat een bedrijfsopvolger niet de financiële middelen heeft om de overname volledig te bekostigen en het niet mogelijk is om de hele koopsom te schenken. Om de overdracht dan toch mogelijk te maken, kan de verkopende DGA – zo nodig – een korting geven op de koopsom. Zo kunnen de fiscale regels ook van toepassing zijn.’

Bron: accountancy vanmorgen