Ondernemers in verwarring door veelvoud regionale investeringspotjes.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen beschikken op dit moment over ruim €320 mln om direct te investeren in innovatieve bedrijven. Dat geld is verdeeld over vele fondsen. Nu zijn dat er 24, maar dit jaar komen er nog twee fondsen bij en daarmee komt de totale hoeveelheid beschikbare investeringskapitaal uit op bijna €410 mln. Dat blijkt uit een inventarisatie van het FD. Het gevolg van het grote aantal fondsen is dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien, zo waarschuwen experts.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn als publieke financiers verantwoordelijk voor meer dan de helft van de risicovolle investeringen in startende bedrijven. Daarnaast kunnen ook mkb-bedrijven die een nieuw product of een nieuwe dienst willen ontwikkelen, bij hen aankloppen voor een lening of een bedrijfsparticipatie in ruil voor aandelen.

Oorlogskas

Van de negen ontwikkelingsmaatschappijen zijn er zeven met eigen fondsen voor investeringen in bedrijven. Deze fondsen hebben een oorlogskas van ruim €320 mln; later dit jaar loopt dat op naar €409 mln. Daarnaast zijn er nog andere overheidsinstanties met investeringsinstrumenten. Alleen al in Zuidoost-Nederland beheren vijftien verschillende overheidsorganisaties 35 potjes.

De fondsen die de regionale ontwikkelingsmaatschappijen onder hun hoede hebben zijn bijna altijd aan provinciale grenzen gebonden. Het is voor een provinciebestuurder namelijk niet te verantwoorden dat Limburgs geld wordt geïnvesteerd in een bedrijf in Noord-Holland, al ontwikkelt het baanbrekende technologie waar heel Nederland van profiteert

Neem voor meer informatie contact met ons op

Patrick-Kuster-940x761

Adviseur Financieringen, Fusies & Overnames
Herenstaete

Bron: Financiële dagblad