Door een versplinterd financieringslandschap en een gebrek aan kennis bij accountants en adviseurs krijgen veel mkb’ers niet genoeg financiering.

Dat concludeert Ronald Kleverlaan, directeur van het European Centre for Alternative Finance aan de Universiteit Utrecht, op basis van enquêtes door zijn onderzoeksgroep. “De bottleneck zit hem bij de accountants en adviseurs waar mkb’ers mee overleggen. Door de versplintering van financiers weten zij het kaf van het koren niet te scheiden. Dat is een groot probleem”, aldus Kleverlaan in het Financiële Dagblad.
Volgens Kleverlaan ontbreekt het accountants en adviseurs ook aan kennis over verschillende methodes, zoals gestapeld financieren waarbij verschillende financieringsvormen gecombineerd worden in één aanvraag.

Volgens de Financieringsmonitor maakt momenteel slechts twintig procent van de mkb-ondernemers gebruik van alternatieve financieringsbronnen, zoals direct lending en crowdfunding. Het aandeel groeit wel langzaam; een jaar geleden was dit nog zestien procent.

Bron: accountant.nl