Het combineren van verschillende vormen heet de financieringsmix of stapelfinanciering. Hieronder vind je een niet uitputtende lijst met alternatieve financieringsvormen. 

Financiering uit je eigen bedrijf Kijk eerst of er financiële ruimte uit je eigen bedrijf is vrij te maken.

Overheidsregelingen en subsidies Vervolgens of er overheidsregelingen en subsidies zijn die passen

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen De ROM’s zijn participatiemaatschappijen van provincies en investeren met name in innovatieve en snelgroeiende, regionale bedrijven. De voorwaarden verschillen per ROM en het minimumbedrag is  € 50.000,- .

Startup Box De Startup Box bevat financieringsregelingen van de overheid gericht op innovatie.

Familie en vrienden Als je je familie en vrienden vraagt te investeren, is het verstandig afspraken helder op papier te zetten.

Crowdfunding Bij crowdfunding haal je via een platform geld op bij ”de crowd”, mensen die bereid zijn een (klein) bedrag te investeren in je onderneming. Het gaat bij crowdfunding om bedragen in de grootte van € 20.000,- tot € 200.000,-. Hogere bedragen komen ook voor.

Business angels Business angels zijn particuliere of informele investeerders, die zakelijk een bedrag tussen de € 50.000,- en € 750.000,- investeren.

Ketenfinanciering Met (grote) klanten en leveranciers kan je met betalingsvoorwaarden financiële ruimte organiseren.

Kredietunies Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de € 50.000,- en € 250.000,-.

Strategische partner Een strategische partner is een persoon of organisatie. Het kan een business angel of een participatiemaatschappij zijn, maar ook belangrijke concurrenten, klanten, leveranciers en overnamekandidaten kunnen je financieren

Microkrediet Een microkrediet is een zakelijke lening voor startende en bestaande ondernemers in het MKB.

MKB-krediet Een MKB-krediet is een zakelijke lening voor startende en bestaande ondernemers in het MKB.

Factoring Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor.

Leasing Bij leasing betaal je voor het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals een auto, machine of computers als een vorm van huur.

Venture Capital fonds Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven.

Seed-fonds Een Seed-fonds is een speciaal Venture Capital fonds, deels gefinancierd door de overheid, dat zich specifiek richt op innovatieve starters (0-5 jaar).

NPEX (MKB-beurs): De NPEX is een effectenbeurs voor MKB-ondernemers op zoek naar (groei)kapitaal voor een bedrag tussen de € 500.000,- en € 10.000.000,-.

Effectenbeurs De effectenbeurs richt zich op grotere bedrijven met een eigen vermogen van € 5.000.000,- en een uit te geven aandelenwaarde van € 5.000.000,-.

Participatiemaatschappijen Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds en richt zich op het grotere MKB.

Fintech Financieel technologische ontwikkelingen zorgen regelmatig voor nieuwe vormen van financiering. Veel vormen zijn vooral digitaal georganiseerd zoals online krediet, online werkkapitaal, matchingplatforms, krediet via je pinautomaat voor de detailhandel en een voorschotkrediet voor je webshop.

Hulp nodig? Neem contact op met Patrick Kuster op of bel op 085 – 0410025.

Bron: Sprout